Geschiedenis Tango in Zeeland

Het begon rond 2000 met ‘Al Azar’

De Argentijnse tango heeft rond 2000 zijn (her)intrede gedaan in Zeeland dankzij Tango Al Azar. Vele leerlingen van deze tangoschool, aspirant tangueros en tangueras, hadden behoefte aan meer oefenmogelijkheden om de vaak moeilijke danspassen beter te leren en bij te kunnen houden. Dit vooral tijdens het zomerreces van de dansschool.  Zo ontstond spontaan de 'Tangoclub', een besloten club van tangoverslaafden onder de bezielende leiding van 'Jacques Extra-ordinair'. De bijzondere Jacques wist iedere keer weer een plek te vinden om te oefenen. Er werd gekozen voor een besloten club om de kosten laag- en de rompslomp klein te houden. Elke keer weer werd de danszaal door de clubleden spontaan gezellig gemaakt.  De club heet 'El Placer' Spaans voor 'tango van het plezier'
Al Azar is in 2009 gestopt met haar activiteiten.

Een bekende zeeuwse tangoband, met wereldwijde optredens was El Conjunto. Zij hebben ook een cd uitgebracht.Het initiatief Tango Domburg 'Tango y Arte'

Aan het einde van 2003 is Tango Domburg opgericht. Dit is een organisatie die de Argentijnse tango in Zeeland in- en vanuit Domburg wil stimuleren. Daartoe biedt Tango Domburg een programma aan waarin het tangodansen centraal staat. Zowel de beginnende belangstellende, die eens wil kennismaken met deze Argentijnse dans, als de liefhebber van het eerste uur kunnen intekenen op het aanbod van Tango Domburg. Dit aanbod loopt van een paar uur privé-les tot zelfs een weekendarrangement in een hotel in de regio. De rustieke omgeving nabij de kust is een uitgelezen plekje om het tangodansen in al haar facetten, samen met een enthousiaste club belangstellenden, een impuls te geven. De tango is tenslotte de dans van de liefde, de passie en het nachtleven. De ruisende zee past naadloos in dit romantische decor vol van Zuid-Amerikaans temperament.  

Tango oefenen 'El Placer' (Het Plezier)

Om de tangofiguren ook tijdens de zomervakantie bij te houden, werden door Jacques oefenavonden georganiseerd. Eerst in de kantine van Lété en daarna bij de Joegoslavische vereniging. Inmiddels worden deze oefenavonden het hele jaar door georganiseerd. In 2003 en het eerste half jaar van 2004 werden de oefenavonden elke maandagavond  in Café De Weerlt gehouden. Vanaf juni 2004 worden de oefenvonden elke maandagavond Paso Doble, onder de Toren,  gehouden . van 20 uur tot middernacht worden daar de danspasjes van de afgelopen week doorgenomen. Paso Doble verandert hierdoor elke maandag in een heus tangocafé. Menig stijldanser is hier geïnteresseerd geraakt in de Argentijnse Tango.  
Elke maandagavond wordt er nog steeds gedanst bij Grandcafé Paso Doble te Middelburg, met speciaal van 20:00-21:00 uur kennismaken met de Argentijnse Tango voor de beginners.   
Inmiddels is de locatie gewijzigd in het Cittershof te Sint Laurens (Middelburg Noord) en uitgegroed  tot een gezellige Salon op de maandag avond behalve tijdens feestdagen en in de zomervakantie. In de zomervakantie wordt ad-hoc een alternatief gezocht welke op de site van TangoZeeland wordt weergegeven

Het oefen bij Lété en op de vrijdagbij de Joegoslavische vereniging  is reeds lang geleden gestopt. Ook de salons bij in Domburg bij het strandpaviljoen Paradiso en later Noordduinen zijn gestopt. Maar de salon op de maandagavond in Grandcafé Paso Doble vondt nog altijd plaats.

Tango Benelux

De Salon van Tango Benelux op de derde zondag van de maand  in "De Oude Stad" te Vlissingen is na twee seizoenen gestopt. . Frederik Taen en Glays Fernandez van Tango Benelux dansen nu veel in Brussel. Zie ook de site http://www.tangobenelux.nl. Tango Benelux is gestopt in Vlissingen.


Ontstaan van 'El Cisne' (De Zwaan)

Elke eerste zondag van de maand is er een tangosalon in De Zwaan (Spaans: El Cisne) te Oost-Souburg. De Zwaan is het wijkgebouw van de stichting Palladium en is recent gerenoveerd. De danszaal heeft een nieuwe houten dansvloer gekregen en de bar is flink onder handen genomen. Met de enthousiaste vrijwilligers achter de bar is deze nog gezelliger geworden dan hij al was.Tangosalon El Cisne is ontstaan uit de groep Zeeuwse tangueros en tangueras van tangoclub El Placer. Deze groep dansenthousiasten zoekt continue naar mogelijkheden om hun geliefde tango te kunnen oefenen en dansen. Een van de belangrijke promotors van de tangoclub is ook hier weer  DJ Jacques. Elke eerste zondag van de maand zullen van 16 :00  tot 21 :00  uur de zoete, melancholieke klanken van de Bandoneon klinken in De Zwaan. In 2013 stopt deze Salon omdat wegens succes van de maandagavondsalon de deelname in de Zwaan terug loopt. Zondag 7 april 2013 is de laatste Salon in de Zwaan.

Tango Al Azar

Tango Al Azar is de oudste Tangoschool in Zeeland. Marie José en Huibert Jan begonnen in 2000 met deze Tangoschool. Door de jaren zijn ze regelmatig van locatie moeten wisselen. In Middelburg hebben ze zowel gelest als salons georganiseerd in Het Pakhuis, de Kloveniersdoelen, het Schuttershoftheatercafé, terug in de Kloveniersdoelen en in de Zeeuwse Muziekschool. In 2009 zijn de activiteiten van Al Azar getopt 

Tango El Amante (de liefhebber)

Tango El Amante (de liefhebber) is na omzwervingen via de Zwaan te Oost-Souburg, het dorpshuis te 's-Gravenpolder, Terneuzen beland in de foyer van het Cine City café waar Wim en Ciska elke week op vrijdag les geven en op de tweede zondag van de maand een Salon. De Foyer is omgeruild voor de Jungle lounge omdat de Foyerdoor een plaatselijk radio/televisie startion wordt gebruikt.

Equinox Tango

Twee maal in het jaar worden door Johan en Ernst de Salon Equinox Tango gehouden. Deze wordt mestal vooraf gegaan met Workshops op verschillende niveaus door bekende dansers.  Deze salons vinden plaats in de gezellige “Goederenloods”  te Goes.  Injmiddels zijn Johan en Ernst na een aantal succesvolle jaren gestopt.
Johan den Hollander organiseerd sinds 2012 periodiek een Salon in de Goederenloods te Goes. Zie Tango Zeeland site voor de volgende Tango Salon in de Goederenloods te Goes. In 2016 werd de naam Equinox weer geintroduceerd.

Speciale Tango Workshops

Danscenter Dazzle te Middelburg heeft in de periode november 2009 tot juni 2010 de Argentijn Eduardo Aguirre uit Buenos Aires naar Middelburg weten te halen. Eduardo geeft bij Dazzle samen met Yvonne  Meissner uit Amsterdam lessen in de oude Argentijnse Tangostijl. Na het overlijden van Eduardo heeft Yvonne nog een aantal lessen gegeven met gastdocenten. Hierna is het mooie initiatief van Dazzle gestopt.

Unieke bezoekers vanaf 1/1/17
free counter